Historische Vereniging Arnemuiden

De geschiedenis van de Zeeuwse babbelaar
De geschiedenis van de Zeeuwse babbelaar - 4.4 out of 5 based on 8 reviews

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Arneklanken december 2009 

De Zeeuwse babbelaar is het goedkoopsteZeeuwse Babbelaars snoepje van Zeeland.
Zeeland is niet alleen zon, zee en zand. De Zeeuwse babbelaars zijn minstens even bekend. Het was het enige snoepje dat er vroeger was. Iedere boerin op Walcheren maakte vroeger zelf haar eigen babbelaars. Meestal op vrijdag of zaterdag maakte ze het snoepgoed voor de hele week.
Bezoek of personeel kreeg eerst een kopje thee of koffie met suiker. Het tweede kopje was dan met een babbelaar erbij. De suiker bleef dan achterwege. Zo’n snoepje was goedkoper dan een schepje suiker.
De naam van het snoepgoed zou naar men zegt ook op de boerderijen zijn ontstaan. Als een boer de pauze van de knechten en de meiden te lang vond duren riep hij “jullie blijven maar zitten met dat snoepje, jullie zijn babbelaars”. Of het echt zo geweest is, het klinkt aannemelijk. Het was in ieder geval geen rijkeluis snoepje.
In Arnemuiden worden nog regelmatig Zeeuwse babbelaars gemaakt.
Het bereiden is niet moeilijk maar het is een warm onhandig klusje. Veel jongeren beginnen er niet meer aan. Ook worden de Zeeuwse babbelaars nog gemaakt door leden van de historische vereniging. Maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn: een heerlijke donkere Zeeuwse babbelaar.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ga naar boven