Historische Vereniging Arnemuiden

Arnemuids speculaas - 5.0 out of 5 based on 1 review

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Arneklanken december 1996
 
Sinterklaas was vroeger een gezellige tijd in Amemuiden. Een oud-Amemuidse specialiteit was het gespoten speculaas. Na de opheffing van de Amemuidse Bakkerij Centrale is het gespoten speculaas zo goed als verdwenen.
Voor de Amemuidse bakkers brak lang van tevoren een zeer drukke tijd aan met het speculaas maken en opspuiten.Arnemuids speculaas
AI enkele maanden vooraf begon men "speculaas te draaien", zoals dat genoemd werd. In de vroege morgen werden de degen speculaas, gemaakt van bloem, boter, suiker en speculaaskruiden, gekneed Vroeger deed men dat met de hand; later gebeurde dit met de kneedmachine. Was dit gebeurd, dan werd het speculaasdeeg verdeeld in zogenaamde speculaasplanken en uitgeslagen. In later tijd kwam de speculaasmachine steeds meer in gebruik.
Daarnaast werden grote stukken speculaas gemaakt o.a. schepen, koeien, poppen, melkmeisjes, molens, enz. Ook hiervoor gebruikte men speciale speculaasplanken, waarin met fraai houtsnijwerk de vormen waren gekerfd. Maar voor de grote stukken werden vooral blikken of kartonnen mallen gebruikt. Sommige vissersfamilies brachten zelfs een tekening op karton van hun hoogaars bij de bakker om daarvan een stuk speculaas te maken.
Was het speculaas afgebakken, dan werd bet "opgespoten". Dit gebeurde met glazuur, gemaakt van poedersuiker, water en eiwit.
Op St. Nicolaasdag kreeg ieder kind een groot stuk speculaas. Vooral visserskinderen kregen een groot schip, waar de naam van het schip waarop de vader viste en het ARM-nummer gespoten waren. Deze stukken werden reeds lang voor de Sinterklaastijd opgespoten. Ze werden bewaard in kisten die van binnen beslagen waren met lood of blik om ze zo voor zacht worden te bewaren. Verscheidene oud-Amemuidenaars uit Vlissingen, Middelburg of Souburg bestelden jaarlijks bij de Arnemuidse bakkers hun speculaaspoppen.
De gegevens voor dit artikel werden geleverd door het oud-bakkersechtpaar Adriaanse-Joosse van de Markt.

Reacties   

0 #1 Arna Dieleman 06-08-2018 00:04
Mijn opa Marien(Merien) de Jager was brood en (banket)bakker in de Westdijkstraat 16-18. Mijn oma Mientje hielp in de winkel. Later mijn moeder Aaltje ook nog een poosje. Wie heeft er fotos van hun wie kan dat nog herinneren? Hij moest vanwege gezondheid stoppen in ongeveer 1955.Daarna naar Krabbendijke verhuisd

You have no rights to post comments

Ga naar boven