Historische Vereniging Arnemuiden

Vissers op 't oot - 5.0 out of 5 based on 1 review

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

vissers op het hoofdVan links naar rechts ziet u: Cornelis Grootjans (Kees van Boertje), Marinus Marijs (Schele Marientje), Cornelis van de Gruiter (Keesje van Prien) en zijn broer Karel van de Gruiter (Karel van de witten). Men ging niet onder eigen naam door het leven maar onder de bijnaam en die was bekend bij groot en klein.

Ze staan hier aan de zuidkant van de woning van de havenmeester Hendrik Boone, die ook schoenlapper was. Rechts ziet men nog een stukje van zijn werkplaats.

Ze zijn allen vissers, ze liepen zomer en winter in een trui. De linker twee dragen nog een klepbroek en zo gingen  ze met witgekalkte klompen en schipperspet op de foto.

Dit hoekje was één van de pleisterplaatsen van de oude garde, daar werd het dorpsnieuws besproken. Het grote wereldnieuws liet men voor wat het was, men bleef liever kort bij huis. Hoe het op het dorp reilde en zeilde was belangrijk. Heel Arnemuiden was immers  één grote familie. Zo kende men ook elk “lek en gebrek” van elkaar en een ieder stond onder sociaal toezicht.

Wanneer iemand naar het ziekenhuis moest werd dit alom besproken. Het laatste nieuws kon men op de pleisterplaats horen, hoe alles met de operatie verlopen was en of het met veel pijn gepaard was gegaan. Ook de grootte van de wond en het aantal hechtingen die nodig waren geweest om de wond  te dichten.

Er was veel armoede in die tijd, veelal grote gezinnen en weinig verdiensten. De moeders moesten roeien met de riemen die ze hadden. Ze stonden er alleen voor, want de vaders waren op zee. Men leefde toen nog met andere waarden en normen, gezag en ontzag. Velen werden met de Bijbel grootgebracht, daar stonden de wijze lessen in. Bijvoorbeeld Spreuken 12 vers 4, 15 vers 3, 29 vers 2 en 18 enzovoorts. Daardoor was er gehoorzaamheid in vele gezinnen. Wanneer moeder riep deed je wat er van je verlangd werd. Tegenwoordig hebben ze vaak 2 of 3 kinderen en kunnen ze er haast geen baas over.

Op de foto ziet men nog een hoogaars aan de “zaete”, die achtergebleven is voor reparatie. Een stuurhut stond er in die tijd nog niet op. Als schipper was je nu niet direct te benijden, want je stond in weer en wind de gehele dag aan het roer.

Zodoende verandert er het een en ander, maar Arnemuiden blijft Arnemuiden.

Het is gewoon een ander volkje, een ander dorp !

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ga naar boven