Historische Vereniging Arnemuiden

Een oude nieuwjaarskaart uit 1906
Een oude nieuwjaarskaart uit 1906 - 5.0 out of 5 based on 1 review

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

NieuwjaarskaartDeze oude nieuwjaarskaart uit 1906 moet gezien de klederdracht gebaseerd zijn op een Arnemuids straatbeeld.  Het gaat echter niet om een echt bestaand huis, maar om een geromantiseerd beeld van de werkelijkheid.
Op de prentbriefkaart wordt de opvolging van het oude jaar door het nieuwe jaar uitgebeeld. Het meisje in klederdracht is de personificatie van het Nieuwe Jaar.  Ze klopt aan om binnengelaten te worden, zodat ze in het nieuwe jaar in het huis kan gaan wonen. Het oude jaar, in de gedaante van de oude vrouw die door het raam kijkt, zal plaats voor haar maken. 
Het plaatje is ook een  herinnering aan de gewoonte dat jonge nieuwjaarswensers het nieuwe jaartal met krijt schreven op de deuren van de huizen waar ze gewenst hadden, vaak uit baldadigheid. 
Deze kaart kon slechts gedurende de jaarwisseling 1906 / 1907 gebruikt worden. Er is ook een soortgelijke kaart bekend (zie onze beeldbank) met op de deur de tekst "31 december". Voor de uitgever gaf dat wat meer flexabiliteit. De uitgever van deze kaart was Fa. F.B. den Boer uit Middelburg.
De afgebeelde kaart is ook gebruikt als omslagillustratie voor een boekje over nieuwjaarsgebruiken, geschreven door van Eveline Doelman van het Meertensinstituut.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ga naar boven