Historische Vereniging Arnemuiden

Over pijlstaartroggen en pijlstaartolie

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

2774De vangst van een pijlstaartrog was vroeger een leuke bijverdienste voor de Zeeuwse vissers. Deze rog trekt ‘s zomers vanuit de Atlantische Oceaan via het Kanaal naar de Noordzee en werd in kleine aantallen in de Zeeuwse Delta gevangen. Dit in de regel als bijvangst bij het vissen op platvis.
Door overbevissing nam het aantal roggen midden jaren zestig sterk in aantal af. Daarbij speelde een rol dat deze roggen pas na een aantal jaren geslachtsrijp zijn en zelf voor nageslacht kunnen zorgen.  Momenteel staat de pijlstaartrog op de lijst van bedreigde vissoorten.
De lever van een gevangen pijlstaartrog werd door de vissers uitgesneden en men liet deze tot ontbinding overgaan in een wekfles of boven een teil. Het vocht werd opgevangen en na enige tijd gezeefd. Het gezuiverde goedje dat overbleef werd als pijlstaartolie verkocht, een wondermiddel tegen een groot aantal kwalen. Wel schijnt de stank heel erg te zijn.
Het middel paste in de traditie van andere volksgeneesmiddelen als Haarlemmerolie en Hofmandruppels en zou uitstekend werken tegen reumatiek, spierpijn en diverse andere kwalen.pijlstaartolie


In Arnemuiden waren twee vissers gespecialiseerd in pijlstaartolie: Bastiaan (Sain) Marteijn en Johannes van Belzen. Zij kochten de levers van de gevangen roggen ook op bij de veilingen op de vismijn . In de kranten werd tot en met de jaren ’50 druk geadverteerd. Zo adverteerde Johannes van Belzen met gezuiverde pijlstaartolie, en later met  "prima" gezuiverde pijlstaartolie. Er werd een voor die tijd vrij hoge prijs gevraagd: 4 tot 5 gulden per flesje. 
Het goedje was overigens ook gewoon te koop bij de drogist. Zie de advertentie hiernaast van een drogist uit Sint Maartensdijk. Ook tegenwoordig schijnt pijlstaartolie nog verkrijgbaar te zijn.

 

Reacties   

+1 #1 Linda Karregat 23-06-2015 18:56
Met veel bewondering heb ik dit stukje gelezen en genoten. Wij zijn al tien jaar bezig om de pijlstaartrogolie weer terug in de drogisterij te krijgen. En het is ons gelukt. Weliswaar niet de rog uit de Noordzee i.v.m de bevuiling van het water. Maar uit de Caribische wateren waar het zuiver is en veilig en het alles belangrijkste goudschoon en de roggen zwemmen daar in overvloed. En word weer ingezet voor reuma,artrose,ontstekingspijnen , eczeem, open wonden, enz. En het alles belangrijkste om te weten het is nu wetenschappelijk aangetoond. En bewezen voor alle ontstekingen in het lichaam.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ga naar boven