Historische Vereniging Arnemuiden

IMAGE Actaregister van de kerkenraad
Actaregister van de kerkenraad 1625-1640 Onlangs verscheen het actaregister van de kerkenraad Nederduits Gereformeerde Gemeente te Arnemuiden over de jaren 1625-1640.  Het boek is uitgegeven door de Hollandse Vereniging voor Genealogie "Ons Voorgeslacht". Het actaregister is bewerkt door mr. A.H.G. Verouden met medewerking van P.J. Bos. Door deze publicatie komt een moeilijk toegankelijke bron beschikbaar. Niet zozeer vanwege de mogelijkheid deze bron in te zien als wel vanwege de nogal moeilijk leesbare handschriften. Eerder verscheen al een deel over de jaren 1575-1625.
IMAGE Historische films over Arnemuiden
Historische films over Arnemuiden Op onze website zijn er sinds kort ook historische films over Arnemuiden en de Arnemuidse visserij te zien. Het gaat om een bundeling van films afkomstig van diverse bronnen op internet, zoals Youtube en Trugkieke en van films die vertoond zijn op thema-avonden van de HVA. Er is ook aandacht voor het Historisch Museum en de Historische Scheepswerf CA Meerman. Daarnaast ook twee films van thema-avonden van de HVA waarop dia's te zien zijn die vertoond worden door Gerard de Nooijer. 
IMAGE Veldbrandoven Derringmoerweg
Veldbrandoven aan de Derringmoerweg ontdekt Tijdens het saneren en bouwrijp maken van enkele percelen aan de Derringmoerweg zijn door de Walcherse Archeologische Dienst resten gevonden van twee veldbrandovens. De ovens gebruikte men voor het lokaal vervaardigen van baksteen. Ze bestaan uit enkele geulen van ca. 60cm breed met daartussen iets hogere bankjes van ca. 80cm breed waarop de ongebakken bakstenen gelegd werden. In de geulen stookte men vervolgens hout waardoor de bakstenen gebakken konden worden.Zie voor meer informatie de website van de Walcherse Archeologische Dienst
IMAGE Nieuwe nummer Arneklanken
Het maart-nummer van  Arneklanken is uitgekomen.   Dit nummer bevat de volgende artikelen: Terug in de tijd met .... Joos van Belzen - Kees de Ridder. Arnemuiden in de tijd van Koning Willem I - Piet Feij. Museumbericht: Gevonden: één munt - Leen Schouls. 450 jaar geleden: Arnemuiden in 1571-1572 - Joost Adriaanse. Huis Armuyen - Piet Baaijens Smet op Slikkenburg - Jaco Simons Siereveld. Kopij voor het juni-nummer uiterlijk 15 mei inleveren bij de redactie. 
IMAGE Visserstruien 2
Dit boek is het vervolg van het boek over de Nederlanse visserstruien dat verscheen in september 2013. Daarin plaatste Stella Ruhe truien uit veel Nederlandse visserplaatsen in hun historische context. Ze deed daarvoor diepgaand onderzoek naar de handgebreide visserstrui, die gedragen werd tussen ca. 1875 - 1950. Dit tweede deel bevat unieke opnieuw gebreide truien en is voorzien van breischema's. Het boek verschijnt op vrijdag 4 september en wordt uitgegeven door Forte Uitgevers.
IMAGE Truien bij de vleet
Had elke vissersplaats in Zeeland in het verleden zijn eigen specifieke trui, zoals in de rest van Nederland? En waarom zijn er dan maar een paar patronen bekend, terwijl er tientallen vissersplaatsen zijn geweest? Klopt het verhaal dat verdronken vissers geïdentificeerd konden worden aan hun trui? Anja Geldof en Stefanie Huibregtse, de schrijfsters van het boek Truien bij de vleet besluiten deze vragen tot op de bodem uit te zoeken. Het boek gaat in de verkoop na de boekpresentatie: zaterdag 13 juni, vanaf 13.00 uur onder andere bij Atelier Jaffari, Markt 1 in Arnemuiden. Het is ook te verkrijgen via de website van www.tikkeltjezeeuws.nl en in verschillende Zeeuwse...

Populaire artikelen

Inloggen

Toegang voor leden van de HVA tot het besloten gedeelte van deze website

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ga naar boven