Historische Vereniging Arnemuiden

Aan de hand van oude foto's en prentbriefkaarten wordt u door het het Arnemuiden van 100 jaar geleden geleid.

Via het Veertje bij het Arnekanaal komt u aan in Arnemuiden en start u de virtuele wandeling. Na een rondje door het stadje komt u uiteindelijk bij het station uit en vertrekt u weer.

Elke afbeelding wordt 10 seconden getoond, daarna komt het volgende beeld. Wanneer u de cursor over het beeld beweegt blijft de foto staan. U kunt ook handmatig voor- of achteruitgaan.

De Westdijkstraat met rechts de bakkerij van Louw van Eenennaam. Dienstbode Mie Buijs staat in de deuropening. Het huis met de hekken ervoor werd bewoond door de gemeentesecretaris. 
Het huis aan de linkerkant met het kelderluik is de meubelzaak van Joosse.

 

We zijn aan het eind gekomen van de rondwandeling. Aan de linkerkant staat de dokterswoning. Rechts het station. Nadat in 1871 de Sloedam tot stand kwam, werd op 1 maart 1872 het spoortraject tussen Goes en Middelburg in gebruik genomen, waardoor er een eind kwam aan de geisoleerde ligging van Arnemuiden. 

 

Veerman Lasoe zet een aantal vrouwen over die gaan leuren in Middelburg. Dat kostte 2 cent per persoon. Lasoe pachte het veer vanaf 1902 voor 430 gulden per jaar.

Deze ansichtkaart is verkocht in vele varianten. De kale dijk op de achtergrond werd vaak vervangen door een mooiere achtergrond of er werden molens bijgetekend. Dit " mooier maken" van ansichtkaarten kwam relatief vaak voor.

We staan hier voor het Stationskoffiehuis / Cafe Spoorzicht. De huizen aan de oostzijde van de Westdijkstraat zijn tijdens de sanering in de jaren zestig geheel gesloopt. 
Marcus Lagendijk, de uitgever van deze prentbriefkaart, was rond 1915 de uitbater van cafe Spoorzicht. Waarschijnlijk staat hij hier met zijn Wilhelmina van Eenennaam voor de deur op het trapje. 

 

Ga naar boven