Titel : Het olieverfschilderij Vrouwe Justitia van Dirck van Delen
Bijzonderheden : In het voormalig stadhuis van Arnemuiden hangt tegenwoordig nog één schilderij van Van Delen. Overigens is de schilderijencollectie die Arnemuiden rijk is op initiatief van Van Delen tot stand gekomen.
Het werk in de raadszaal is een allegorie of symbolische voorstelling van de gerechtigheid (Justitia), gedateerd 1656. In het centrum van het schilderij wordt de personificatie van de gerechtigheid afgebeeld. Deze vrouw staat op een sokkel. Hierop staat de volgende tekst: ‘Dirck van Delen fecit ende vereert aande stadt Arnemuyden’. De term fecit Latijn voor: heeft gemaakt) werd door kunstenaars gebruikt om aan te geven wie het schilderij had vervaardigd, in dit geval dus Dirck van Delen.
Onder de sokkel is een klein gezicht op Arnemuiden weergegeven. Heb is een impressie van het zicht op Arnemuiden in de 17e eeuw vanaf de kant van de Middelburgse polder. Recht boven vrouwe Justitia ziet men een liggende rechthoek met daarin de tekst: ;Gerechticheyt Verhoocht een Volck, Maer de Sonde is een Schandtvlecke der Natien. Prov. xiiij v. xxxiiij’. Deze tekst komt uit de Bijbel en wel uit Spreuken 14:34. De centrale plaats die het opschrift heeft, maakt duidelijk dat dit de geschreven boodschap is die aan het schilderij is toegevoegd.
Rechts van vrouwe Justitia staat onder een nis een groepje mensen die de ‘goede burgers’ voorstellen. Hun gezichten kijken vrolijk en boven hen hangt een lauwerkrans. Onder de nis staat ‘Overvloedigen Segen’. Aan de andere zijde staat een aantal mensen die de ‘slechte burgers’ symboliseren. De angst staat op hun gezichten geschreven. Bij hen is de volgende tekst geschreven: ‘Wie den Godt loosen rechtveerdicht, ende rechtveerdichen verdoemt, sijn den Heere eenen grouwel, iae die beyde’.Dit is afkomstig uit Spreuken 17.15. Ook zij staan onder een nis waarin een man met een wetboek staat met de tekst: ‘Oordeel des Wets’.
In de linkerbovenhoek is het wapen van Arnemuiden afgebeeld en in de rechterbovenhoek dat van Zeeland. De architecturale achtergrond wordt gevormd door twee nissen en een aantal pilaren: alles in neo-classicistische stijl weergegeven.
Dirck van Delen werd in deze periode o.a beschuldigd van onregelmatigheden op financieel gebied. Dit leidt tot een mogelijke veronderstelling dat de tekst van Spreuken 17 : 15 ook is bedoeld ter rechtvaardiging van zijn eigen persoon. Hij beschouwde zichzelf als behorende tot de groep der rechtvaardigen, links afgebeeld.
Afmetingen van het doek: 161 x 154 cm
Plaats/dorp : Arnemuiden
:
Adres :
Datering : 1656
Standlocatie :