Historische Verenging Arnemuiden

Beeldbank Historische Vereniging Arnemuiden
 → 
 →  [Database nr. 0656]
 

 
 

 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 0656
 
Titel : Wijkverpleegster A.P.A. van der Klooster voor haar huis aan de Molenweg
Plaats/dorp : Arnemuiden
Adres : Molenweg 20    (huisnr tot 1947: C 58;   naam bewoner in 1947: A.P.A. van der Klooster (Wijkzuster))
Datering : ca. 1960
Bijzonderheden : Adriana Paulina Antonia van der Klooster werd geboren op 23 februari 1891 te Terneuzen. Ze kwam op 12 maart 1920 kwam als wijkverpleegster in Arnemuiden werken. De oudere generatie zal zich haar nog wel kunnen herinneren. Ze heeft jarenlang gewoond aan de Molenweg 20.
Reeds aan het begin van haar loopbaan werd ze geconfronteerd met vele problemen. Zo kwam de ziekte tuberculose erg veel voor. Doordat er tevens veel gezinnen in één woning woonden, kon deze ziekte zich makkelijk onder de mensen verspreiden. Ook was er in die tijd nog geen riolering, leidingwater en ook aan verlichting in de huizen ontbrak nogal het een en ander. Gelukkig is hierin in de jaren 30 veel verbetering gekomen. Ook tijdens de zware oorlogsperiode is ze op haar post gebleven.
Toen in 1945 eindelijk alle Duitsers uit ons land verdreven waren, wist ze dat ze niet lang meer haar werk als wijkverpleegster zou kunnen voortzetten. Ze was geboren op 23 februari 1891 te Terneuzen en als wijkverpleegster moest je op 60-jarige leeftijd met pensioen. In 1951 was het dan zover. Als dank voor haar vele werk en haar betekenis voor de gemeente Arnemuiden is ze in 1951 in het verenigingsgebouw geridderd. Ze heeft de ridderorde aanvaard, maar bescheiden als ze was, was dit voor haar niet nodig geweest. Met haar opvolgster zuster van Donk had ze een goede band en als die ziek of met vakantie was, vond ze niets fijner dan haar witte schort weer aan te doen om waar te nemen.
Ook aan het waarnemen voor zuster van Donk kwam op een gegeven moment een einde vanwege haar leeftijd en gezondheid. Nadat ze nog verscheidene jaren van haar pensioen had genoten is ze 2 februari 1972 overleden en begraven op de oude begraafplaats te Arnemuiden.
Zie het artikel van M. Stroo-van de Ketterij in Arneklanken juni 2004.
Zie ook inv.nr. 1716
 
Fotograaf :
Collectienaam : HVA
Rubriek : Portret
Subrubriek :
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding :
Uitgever :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 04 juni 2016