Historische Verenging Arnemuiden

Beeldbank Historische Vereniging Arnemuiden
 → 
 →  [Database nr. 0869]
 

 
 

 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 0869
 
Titel : De achterzijde van hofstede "Het Hollands Hof"
Plaats/dorp : Kleverskerke
Adres : Derringmoerweg 2
Datering : ca. 1947
Bijzonderheden : Ten zuiden van het dorp Kleverskerke, aan de Derringmoerweg, ligt een grote boerderij, ‘Het Hollands Hof’. Het is een, zeker voor Walcheren, groot bedrijf van ruim 52 ha (vóór de ruilverkaveling).
Die hofstede ligt daar al eeuwen, minstens 250 jaar, maar waarschijnlijk veel en veel langer. Weliswaar met andere, vernieuwde of heropgebouwde schuren, stallen, bakkeet en behuizing, en zelfs onder een andere naam.
Oorspronkelijk heette deze boerderij ‘Delflust’ en onder die naam komt de hofstee op verschillende kaarten van Walcheren voor. Bijvoorbeeld op een kaartje van Walcheren, uitgegeven door de gebroeders Abrahams te Middelburg in 1823, waarop ‘de Namen van eenige Buitenplaatsen (51) en Hofsteden (55)’ worden vermeld.
De naam ‘Het Hollands Hof’ bestaat dan echter al geruime tijd. In een officiële akte uit 1816 wordt geschreven: ‘…op de hofstede Delflust of meerder bekend ‘Het Hollandsch Hof’…’. Het is wel voorstelbaar waarom men die oude naam liever niet meer gebruikte. Het ‘darinck delven’, waarvan de naam Delflust ongetwijfeld komt, was een – op korte termijn – lucratieve bezigheid. Men groef het veen af, maakte er turf van voor brandstof en uit de as werd het kostbare zout gewonnen. Maar het ‘lustige delven’ dat laaggelegen, aan zout kwel onder-hevige, grond opleverde, was een bloedlinke bezigheid op een laaggelegen eiland als Walcheren, van alle kanten omringd door een onberekenbare zee. Niet voor niets werd dat ‘darinck delven’ regelmatig van hogerhand verboden. Dat het steeds weer opnieuw moest worden verboden duidt al aan dat met dat verbod dikwijls de hand werd gelicht.
Zie ook het artikel van Egbert J. Mesu in Arneklanken juni 2005 over de familie Mesu op het Hollands Hof.
 
Fotograaf :
Collectienaam : Egbert J. Mesu
Rubriek : Landbouw
Subrubriek : Boerderij
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding :
Uitgever :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 28 februari 2014