Historische Verenging Arnemuiden

Beeldbank Historische Vereniging Arnemuiden
 → 
 →  [Database nr. 1343]
 

 
 

 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 1343
 
Titel : De vier gebroeders Adriaan, Johannes, Simon en Jan Crucq
Plaats/dorp : Arnemuiden
Adres : Veerseweg 2
Datering : ca. 1900
Bijzonderheden : Zonen van Cornelis Crucq, landbouwer op de hofstede Oranjepolder, en Maria Kodde. (inv.nr. 1344)
Over Adriaan Crucq zijn slechts enkele dingen bekend, het meest uit overlevering: hij zou een goed verstand gehad hebben, was geinteresseerd in de Boerenoorlog, is op 1 mei 1906 naar Amerika geemigreerd. En dan begint de tragedie. In de VS is Adriaan psychisch ziek geworden. Hij zou (wederom volgens de overlevering) toen op kosten van zijn vader Cornelis Crucq door huisarts Van der Bijl, vergezeld van een verpleegster, uit Amerika teruggehaald zijn naar Arnemuiden. Het is echter niet meer goed gekomen met Adriaan. Enige tijd na zijn terugkeer benam zijn vader zich het leven (5-4-1910) en enkele maanden later werd Adriaan opgenomen in Vrederust bij Halsteren, alwaar hij de rest van zijn leven op de gesloten afdeling heeft doorgebracht.
We zouden graag zoveel mogelijk feiten boven water krijgen over Adriaan en het ongelooflijke verhaal dat de dokter van Arnemuiden hem helemaal opgehaald zou hebben uit Amerika. Uit enkele bronnen is duidelijk geworden dat voor de definitieve aanstelling van dokter Van der Bijl (midden 1908) een half jaar lang de dokter van Nieuwland op Arnemuiden waarnam. Heeft Van der Bijl misschien zijn reis juist in die periode ondernomen?
De vraag aan de kijkers op deze beeldbank is de volgende: Klopt de overlevering inzake de reis van Van der Bijl? Zou er misschien zelfs wat te achterhalen zijn over waar Adriaan in Amerika terechtgekomen is en wat hij er gedaan heeft? Zijn er misschien nog dossiers van dokter Van der Bijl of van Vrederust over hem? Bestaat er een registratie van remigranten, zodat zijn precieze terugkeerdatum achterhaald kan worden? Hopend op enkele gouden tips! U kunt deze via het reactieformulier doorgeven.
Deze foto staat ook in het boek "Zeeuwen in Amerika" op pag. 266.
 
Fotograaf : Cornelis Henning, Middelburg
Collectienaam : J. K. Mesu
Rubriek : Groepsfoto
Subrubriek :
Categorie : Foto: z/w
Achterkant afbeelding :
Uitgever :
Google Maps :
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 20 maart 2016