Historische Vereniging Arnemuiden

Goud uit Arnemuidse Bodem - 3.0 out of 5 based on 2 reviews

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Bij de opgravingen aan de Clasinastraat werd de vrijgekomen grond getransporteerd naar een gronddepot te Kruiningen. Deze gestorte grond werd systematisch afgezocht door een aantal detector amateurs. De grond bevatte vele vondsten die allen dateerden vòòr 1570, nog net voor de verwoesting van Arnemuiden door de Spanjaarden.
De meeste zoekers hadden al jarenlang ervaring met het detectorzoeken en we waren het er allen over eens; in zulke rijke grond moest een gouden munt liggen; maar wie zal hem vinden en wanneer?
Één van hun is Peter Hengsdijk. Toen de grond er nog maar een paar weken lag kreeg Peter op een goede dag zijn zoveelste signaal van de detector. Na het verwijderen van een schep grond is hij het signaal kwijt. Het voorwerp was naar beneden gerold waar hij het terug vond. Peter meende een messing buisje te hebben gevonden en stak het bij zijn overige vondsten.
Het afgraven en afzoeken van de grond is fysiek een zware klus en Peter neemt even pauze om zijn vondsten te bekijken. Hij wrijft wat zand van het “messing buisje” en ziet een goudkleurige afbeelding tevoorschijn komen. Het zal toch niet... Jawel, na 20 jaar zoeken heeft Peter zijn eerste gouden munt gevonden! Omdat de munt was opgerold had hij hem in eerste instantie niet herkend. Peter houdt de vondst geheim om geen goudkoorts en jaloezie bij de andere zoekers te veroorzaken. Een knappe prestatie; iedere andere zoeker zal het wel van de daken willen schreeuwen als hij een gouden munt vindt.
Het betreft een gouden Angel uit de periode uit de periode 1480-1483. Een Engelse munt geslagen tijdens het bewind van Edward IV. Deze fraaie gouden munt werd voor het eerst aangemunt in 1465 en tot 1642 zonder onderbreking geslagen. Op de voorzijde de aartsengel Michaël de draak bevechtend, op de keerzijde een schip, een zogenaamde Kogge, een veel gebruikt handelsschip in de 15e eeuw. Deze munt schreef men magische krachten toe en zowel de Tudors als de Stuarts gebruikten deze munt als een “Touching-piece”, een soort amulet dus. Diameter: 27 mm. Massa: 5,177 gram.

goud 1

goud 2

 

 

 

 

 

 

 

Enkele maanden later besluit een andere zoeker, Bruno Janson, om een zijwand van de berg stortgrond af te graven. Op deze manier kan hij makkelijker grote hoeveelheden grond verwerken dan als hij diepe putten graaft. Bruno begint onderaan de berg de grond af te steken over een lengte van ca. 8 meter. Ondertussen zoekend met de detector werkt hij zich naar boven.
Elk weekend schuift hij weer 8 meter op. Soms was het moeilijk te zien waar hij gebleven was door de graafactiviteiten van de andere zoekers. Voor zijn gevoel had hij dan ook een strook van ca. 2 meter breed overgeslagen. Met zijn schep meet hij de weerstand van de grond en vind zo de gemiste strook terug. Nadat hij weer een stuk heeft afgegraven zoekt hij geconcentreerd de zo ontstan graafwand af. Bruno is zo geconcentreerd dat hij de 2 andere bekende zoekers die een kijkje komen nemen niet opmerkt.
Een luide toon klinkt in de koptelefoon en hij peutert een goudkleurige munt uit de ontstane graafwand. Even denkt hij aan een messing rekenpenning waarvan er velen zijn gevonden, maar de diepglanzende kleur verraad dat het wel degelijk een gouden munt is. Beduusd door zijn vondst neemt hij de felicitaties van de andere zoekers in ontvangst. Bruno kan de rest van de dag niet goed geconcentreerd meer zoeken, hij is bevangen door de goudkoorts. Het liefste zou hij in zijn auto springen en naar huis rijden, hij houdt zich in omdat er andere zoekers bij zijn.
Het betreft een Écu (Franse benaming voor wapenschild) uit de periode 1385-1389. Een Franse munt geslagen tijdens het bewind van Charles VI. In de Nederlanden werd de munt Franse kroon genoemd. Op de voorzijde het gekroonde Franse wapenschild met de drie lelies. Op de keerzijde een kruis met lelievormige uiteinden geplaatst in een vierpas. Diameter: 28mm Massa: 3,9036 gram.

goud 3

goud 4

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen;
-Seaby, coins of England.
-Coincraft’s standard catalogue of English & UK coins 1066 to date.
-Les monnaies Royales Francaises, Louis Ciani Parijs 1926.
-Munt ABC.

You have no rights to post comments

Ga naar boven